Unikaj słodyczy

Unikaj słodyczy

Dla wielu z nas słodycze są kuszącą przekąską, która apetycznie wygląda, a dodatkowo jeszcze lepiej smakuje. Słodycze, jak sama nazwa wskazuje są słodkie, a to oznacza dobre, ale cukier, który znajduje się w słodyczach nie koniecznie jest tak dobry dla naszego zdrowia, jak dla naszych kubków smakowych.

Jest to składnik, który może silnie uzależniać, a do tego wyniszcza on organizm. To właśnie dlatego należy go unikać. Słodycze, czyli cukier zaburzają pracę organizmu. Negatywnie wpływa na pracę mózgu, upośledza funkcjonowanie nerek i serca, a także osłabia zęby i przyczynia się do powstawania próchnicy. To jednak nie wszystko – dlaczego jeszcze lepiej unikać słodyczy – doradza autorka http://blogeraska.pl/. Coraz więcej słyszy się na temat tego, że cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak wiele osób nie słucha tego co mówią lekarze i dalej zajadają się słodkościami, ponieważ to im sprawia przyjemność. Już od wielu lat słyszy się od lekarzy o szkodliwości słodkich przekąsek, a szczególnie cukru, który przyczynia się do doskonałego smaku, ale jednocześnie jest trucizną dla ludzkiego organizmu. Ten produkt trafiając do organizmu nie dostarcza do niego żadnych witamin i minerałów, a przecież jest to produkt, który pochodzi z buraków cukrowych i trzciny, to właśnie z nich wytwarzana jest sacharoza. Jest ona cukrem spożywczym, który łatwo się przyswaja, a jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.

UNIKAJ CUKRU - ONE SZKODZĄ ZDROWIU

Trawienie cukru jest skomplikowanym procesem. Do jego zachodzenia konieczne jest pobieranie witamin z grupy B, wapnia, magnezu, a także potasu i chromu. To właśnie dlatego dojść może do osłabienia kości i zębów, kiedy w naszej diecie znajduje się za dużo cukru. Trawienie węglowodanów sprawi, że organizm pobierać będzie za duże ilości wapnia, co zapoczątkuje próchnicę i problemy z układem kostnym. Kiedy cukier trafia do organizmu, to na początku znajduje się on w wątrobie, po przepełnieniu narząd ten wydala glikogen, który jest w formie kwasów tłuszczowych, a trafiają one do krwi. Kwasy te zaczynają się gromadzić w najmniej aktywnych miejscach w organizmie, przez co zaczyna się rozwijać otyłość. Nadmiar kwasów tłuszczowych atakuje również serce, nerki, a także prowadzi do upośledzenia pracy innych organów. Dodatkowo cukier może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Spożywanie cukru w nadmiarze jest szkodliwe dla układu nerwowego, ponieważ uszkadza pracę móżdżku i sprawia, że procesy tworzenia się tkanek zaczynają spowalniać, a to przyśpiesza procesy starzenia się mózgu.  



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *