Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska to konkretny jadłospis na 13 dni, który musi być bezwzględnie przestrzegany. Dieta kopenhaska wyklucza całkowicie spożywanie wszelkiego rodzaju alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych. W ciągu dnia jesz trzy posiłki, przy czym śniadanie musisz zjeść między 8 a 9, obiad w godzinach między 12.00 a 14.00, zaś kolację przed 18.00. Dopuszczalne są jedynie 30-minutowe odstępstwa od tych wskazań.

W zależności od potrzeb, możesz zamieniać menu z obiadu i kolacji, lecz tylko w ramach jednego dnia. Każde inne odstępstwo od diety – podjadanie między posiłkami, dodawanie potraw do jadłospisu, jest zakazane i powoduje konieczność ponownego przystąpienia do diety. Nie wolno jednak zrobić tego wcześniej niż po upływie 3 miesięcy.

Stosując dietę kopenhaską powinnaś pić każdego dnia co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Po zakończeniu diety kopenhaskiej dobrze jest przejść na niskokaloryczną dietę (np. dietę 1000 kalorii), aby uniknąć możliwego efektu jo-jo.

Dietę kopenhaską można powtórzyć najwcześniej po dwóch latach. Dieta kopenhaska jest dietą bardzo restrykcyjną – choć skutecznie pomaga pozbyć się kilogramów, powoduje niemało skutków ubocznych. Należy pamiętać, że dieta kopenhaska jest niskokaloryczna (posiłki nie pokrywają dziennego zapotrzebowania kalorycznego), uboga w składniki mineralne, witaminy i węglowodany złożone.

 

jadłospis diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 1. i 8.

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 2. i 9.

  • śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
  • obiad: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
  • kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 3. i 10.

  • śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
  • obiad: szklanka gotowanego szpinakupomidor, świeży owoc
  • kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 4. i 11.

  • śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
  • obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku
  • kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 5. i 12.

  • śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną
  • obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze
  • kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 6. i 13.

  • śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
  • obiad: cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z olejem i cytryną
  • kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew

Dieta kopenhaska: jadłospis dzień 7.

  • śniadanie: herbata
  • obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc
  • kolacja: nic