dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska to głównie owoce, warzywa i nasiona zbóż w towarzystwie ciemnego pieczywa czy makaronów oraz lampki czerwonego wina.

produkty

Jadłospis w ramach tej diety nie może zawierać składników smażonych w wysokich temperaturach. Sporadycznie mogą się w nim pojawiać wędliny, tłuste sery i mleko nieodtłuszczone.

 

  • Dieta śródziemnomorska to jadłospis bogaty w warzywa, takie jak papryka, pomidory, ogórki, różnego rodzaju sałaty, oliwki, por, kabaczek, cukinia, fasola szparagowa. Może to być też kalafior i brokuł.
  • owoców delektować się można cytrusami, bananami, arbuzami czy gruszkami.
  • Dieta śródziemnomorska to także ciemne pieczywo i makarony oraz kasze, które – bez tłustych sosów – nie tylko nie tuczą, ale też pozytywnie wpływają na układ trawienny. 

zasady

Jedną z zasad tej diety jest zminimalizowanie spożycia mięsa zwierzęcego typu wołowina czy wieprzowina, a wszystko to na rzecz regularnego jedzenia ryb, których białko jest świetnie przyswajalne. Ryby to także nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, jod, selen, wapń i magnez.

Jeśli chcemy schudnąć, należy też ograniczyć spożycie słodyczy. Można pozwolić sobie na odrobinę słodkości maksymalnie 3 razy w tygodniu. Łakocie takie jak ciastka czy batony warto jednak zastąpić pysznymi suszonymi owocami. Najlepiej, by pochodziły one z naszej domowej suszarki do owoców, gdyż te kupowane w sklepie są dodatkowo dosładzane, wcale nie małymi ilościami cukru. 

wady i zalety

Dieta śródziemnomorska ma swoje wady i zalety. Lista tych pierwszych jest krótka – chodzi przede wszystkim o koszty dobrych jakościowo produktów, głównie ryb. Ponadto czasochłonne może okazać się przygotowanie niektórych potraw.

O zaletach tej diety, która w niektórych krajach jest naturalnym sposobem żywienia, można pisać długo. Jest ona bogata w różnorodne składniki i nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą dietą świata. Polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim cholesterolem.

Przykładowy jadłospis

  • DZIEŃ I

ŚNIADANIE: Kromka ciemnego pieczywa z pastą rybną własnej roboty (np. makrela z twarogiem), pomidor; pół jabłka

II ŚNIADANIE: średni banan, pół szklanki mleka odtłuszczonego

OBIAD:  Zupa jarzynowa z dodatkiem jogurty i kawałkiem piersi z kurczaka/indyka, szklanka soku pomidorowego

PODWIECZOREK: owoc lub szklanka soku owocowego

KOLACJA:  Około 250 g sałatki greckiej z warzywami i serem feta, kromka ciemnego pieczywa

  • DZIEŃ II

ŚNIADANIE: Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego i pomarańczą

II ŚNIADANIE: Szklanka kefiru, dwa owoce kiwi

OBIAD:  Zupa – chłodnik z 200 g kefiru, rzodkiewki, botwiny, koperku i 1 jajka; owoc

PODWIECZOREK: owoc albo szklanka soku

KOLACJA:  Około 250 g sałatki z warzywami i tuńczykiem, pół ciemnej bułki

  • DZIEŃ III

ŚNIADANIE: Kromka ciemnego pieczywa z plastrem łososia (ok. 30g) i cytryną; pomidor, 2 mandarynki

II ŚNIADANIE: gruszka, szklanka mleka odtłuszczonego

OBIAD:  Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego na wywarze z warzyw z jogurtem i szklanką ciemnego makaronu

PODWIECZOREK: owoc lub szklanka soku

KOLACJA:  Około 250 g sałatki z warzywami i serem mozzarella, pół ciemnej bułki